Merhaba okurlar,
Bu ay ki köşe yazımızda Harnup olarak da bilinen Keçiboynuzunun faydalarını anlatacağım sizlere.
Keçiboynuzu genellikle Akdeniz’e kıyısı olan güney Avrupa, Kuzey Afrika ülkeleriyle, Ortadoğu’da doğal olarak yetişir. Ağaçlar meyve vermeye 15 yaşından sonra başlar. Müthiş enerji verici özelliğinden dolayı kullanımı oldukça yaygındır. Meyveyi genellikle kışın daha fazla tüketmekteyiz bunun sebebi de özellikle üst solunum hastalıklarında oldukça faydalıdır. Kışın bu rahatsızlıklara daha çok meyilli olduğumuz için kış aylarında kullanımı artmaktadır. Çocuklarımızda özellikle bağışıklıklarını güçlendirmek amaçlı sürekli kullanmayı tavsiye ederim.
Dört bin yıldır kullanılan bu meyve içeriğinde bulunan vitaminler bakımında oldukça zengin olduğu için birçok rahatsızlıkta yardımcı besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Keçiboynuzu taze tüketildiğinde içinde bulunan sıvı çok tatlıdır. Bu yüzden de birçok alanda kullanılabilen bir meyvedir. Keçiboynuzunun bazı işlemlerden geçerek un, yani toz haline getirilerek satışı da yapılmaktadır. Bu sayede kakao yerine çocuklarımıza sütün içine koyarak çok besleyici çok faydalı bir içecek haline getirebiliriz.
Şeker yerine keklere pastalara koyulabilen harnup ununu çok daha lezzetli ve besleyici hale dönüştürebiliriz. Keçiboynuzu (harnup) birçok şekilde tüketime sunulmuştur. Pekmez, meyve ve un şeklinde daha çok alanda kullanabilmemiz bu vesileyle sağlanmıştır.
Keçiboynuzunun biraz da faydalarından bahsetmek istiyorum; özellikle bağırsaklar için faydalı olan bu meyve, sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. İshal kesici özelliği yüksektir ve yapılan araştırmalarda ishalde anlık fayda sağladığı görülmüştür. Akciğerle ilgili tüm problemlerde astım, bronşit, alerjik durumlarda özellikle pekmezini önerebilirim.
Bazı araştırmalarda zeka geliştirici özelliği de gözlemlenmiştir, bunun yanısıra erkeklerde sperm problemlerinde, çocuk tedavilerinde besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. İçerdiği yüksek kalsiyum oranından dolayı kemik güçlendirmekte de oldukça faydalıdır. Prostat için kullanılır, kolesterol içinde kullanılan harnup, ayrıca kan ve demir oranı için de kullanılabilen bir meyve türüdür.
Özellikle hastalıklara yakalanmadan bu meyvenin koruyucu faydalarından yararlanarak düzenli tüketmeyi öneririm.
Ayrıca şunu belirterek yazıma son vereyim; içeriğinde bulunun yüksek orandaki şekerden dolayı şeker hastalarının doktorlarına sormadan kullanmamaları gerekmektedir.
Sağlıcakla kalın.