Değerli okurlar sizlere ozon gazının kullanım alanları hakkında bilgi vermek istiyorum.
Ozon gazı 163 yıldır tıbbi alanlarda kullanılmaktadır fakat Türkiye’de 1998 yılından itibaren daha yaygın şekilde kullanılmaya başlamıştır. Türkiye’de insanların en çok ilgisini çeken ünlülerin, ‘kanımızı ozonla yıkattık daha genç kalmak için’ şekildeki açıklamaları insanların ilgisini çekti, aslında o kadar çok kullanım alanı var ki; bu yazımızda bunlardan bahsedip merak edilen soruları cevaplayacağız;
Su dezenfeksiyonunda ozon gazı; Ozon oksidasyon gücü çok yüksek ve bilinen en güçlü dezenfektandır. Yüksek oksidasyon gücü bakterilerin yok edilmesinde çok etkilidir. Ozonun suya 4 ile 10 dakika arasında uygulanması suyun dezenfekte olması için yeterlidir suyun durumuna göre 0.1 ile 0.5 mg/lt suya ozon verilmesi, bakterileri % 99.99 oranında öldürmesi için yeterlidir.
Halı temizliğinde; Halı yıkama sektöründe kullanılan kimyasal bileşenleri kostik, lapsa, hipoklorit (sodyum tuzu) hipo bir tuzdur bakteri ve yaşayan tüm canlı organizmalar için insanlarda dâhil ayırt etmeksizin hücre yapısını yakarak yok eder. Bu madde asit değil bir tuzdur. Genel olarak temizlik maddelerinde özellikle çamaşır suyu içerisinde bulunur. Bu maddeyi kullanan halı yıkamacıların ortamı kesinlikle havalandırması gerekir havalandırma yapılmadığında oradaki elemanların meslek hastalığına yakalanma ihtimali yüksektir. Bu yüzden hem ortam için, hem de halıdaki mayt ve bakteriler için ozon gazı şarttır.
Oto yıkama için ise; Ozon bilinen bütün virüs, bakteri, mantar, maya ve küf çeşitleri için yok edici etkiye sahiptir. Araçların yüksek dozla ozonlanması, araç içinde sinmiş sigara dumanı kokusunu, çevre kirliliğinden dolayı araçtaki klima yoluyla sinmiş kötü kokuları, araçların su alması ve ya nemli ortama maruz kalması sonucunda oluşan küf kokusunu yok etmede çok etkilidir. Ozon gazı, kokuları maskelemez tamamen yok edici özelliği vardır.
Okullarda ozon gazı; Özellikle kreş ve anaokullarında çocukların sağlığını korumada, bulaşıcı hastalıkların engellenmesinde kesinlikle kullanılmalıdır. Ozon dünyadaki en güçlü dezenfektanlardan biri sayıldığı için tüm temizlik gerektiren alanlarda kullanılabilir. Ayrıca; topraksız tarımda, özellikle seralarda çok yüksek oranda bulunan nemli hava, bakteri ve buna benzer canlıların yaşayabilmesi için rahat bir ortam oluşturmaktadır. Çiçekçilik sektöründe, ozon gazı kullanımı oldukça yaygındır. Depolarda sıcaklık, rutubet, hastalık ve etilen gazı oluşumu çiçekleri olumsuz yönde etkilemektedir. Çiçeklerin yaşama süresini uzatmanın yanı sıra ortamdaki mikroorganizmaları yok ederek herhangi bir hastalığın diğer çiçeklere yayılmasını engellemektedir. Ozon gazı ortamda oluşan etilen gazını yok etmektedir.
Dondurulmuş gıdalarda ozon gazı; Dondurularak işlenen ürünlerde mikroorganizmalar tamamen ölmez, bu yüzden uygun ortam bulduğunda üremeye devam eder bunun engellenmesi için ozon gazı çok faydalıdır. Paketlemeden önce ozonlu su ile yıkanması, başlangıçtaki mikrobiyel yükü % 90 oranında azaltmakta ve daha kaliteli bir üretim elde edilmesini sağlamaktadır. Ayrıyeten ozonla ön işlemden geçirilerek kurutulmuş meyve ve sebzelerin raf ömrü uzar. Özellikle incir ve üzüm gibi kurutulmuş meyvelerin fümigasyonunda ozon gazı kullanılmaktadır. Ozonun mikroorganizmalara ve böceklere karşı öldürücü etkisi ve aflatoksini detoksifiye etme özelliği vardır.
Et sektöründe ise; Ozon soğukta depolanan etlerde yüzeyde mikroorganizma üremesini yavaşlatmakta ve duyusal kalitenin korunmasını sağlamaktadır. Yapılan bir çalışmada, soğukta depolanan sığır etleri üzerinde kullanılan düşük konsantrasyonlardaki atmosferik ozonun, Pseudomonas sp. ve C. Scotti'nin sayılarında azalmaya, Thamnidium ve Penicillium sp.'lerin lag fazının uzamasına neden olduğu belirlenmiştir.
Su ürünlerinde; Ozonlu su ile yıkanan balıklar tazeliklerini 5 güne kadar, ozonlu buz ile taşınan ve depolanan balıklar ise tazeliklerini 12 güne kadar koruyabilmektedir.
Tekstil sektöründe ise; Ozon gazının bakterisit, fungusit gibi özelliklerinin yanı sıra çok kuvvetli bir renk açıcı olması sebebiyle tekstil sektöründe ağartma ve denim (kot) kumaşından üretilen giysilerin parça yıkama tesislerinde geri boyamayı önlemesi, ağartma, kasarlama işlemlerinde kullanılan kimyasalların çevreye ve çalışanlara verdiği olumsuzluklar, ozon gazında yaşanmaz. Bunlar en çok yaygın ozon gazı kullanım alanları, tabi ki bunun dışında sayılacak birçok alan var fakat bu yazımızda bunlarla yetineceğiz.
Herkese bol oksijenli sağlıklı günler dilerim.