Sevgili okurlarım; Ramazanın başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluştur. Yavaş yavaş onu uğurlama zamanı gelirken, bayramda açılan iştahınız sizleri daha kötü etkilememesi için bu ayki yazımda sizlere yardımcı olacağım;
Bu dönemde mide de ağrı, yanma ve kabızlık en sık görülen şikayetlerdir. Sahura kalkmadan oruç tutmak, iftarda hızlı ve çok yemek, bayram ikramlarının cazibesine kapılmak mide ve bağırsak sorunlarını tetikler.
Benim sizlere önerim, ‘’karanfil çayı’’ olacaktır. Karanfil, Asya ve Güney Amerika'nın tropik bölgesinde yetişen yaprak dökmeyen aromatik bir ağaç türünün çiçeğidir. Karanfilin 600 yılında Çin'de tedavi amaçla kullanıldığı hakkında bilgiler bulunmaktadır. Özellikle sindirimi düzenler ve şişkinlik azaltıcı faydaları vardır. Bunun yanı sıra kan dolaşımını hızlandırır, diş eti rahatsızlıklarına ve diş ağrısında güçlü antiseptik özelliği yönüyle fayda sağlar. Kurutulmuş 6 - 7 diş karanfili havanda iyice dövün içeceğiniz bardak kadar suyu kaynatınız ve ocağı kapatınız. Karanfil tozunu suya ekleyiniz ve demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika bekletiniz, afiyetle içiniz.
Ve sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim çok hassas bir konu daha var;
Ne kadar suya ihtiyacımız var?
Her gün nefes alıp verme, terleme, idrar yapma ve bağırsak hareketleri sırasında vücudumuz su kaybeder. Kaybedilen bu suyu tekrar kazanabilmemiz için 2 ile 3 litre arası su tüketmemiz gerekmektedir. Ayrıca sizlere dipnot olarak söyleyeceğim, suyunuzun içerisine 1 tane kabuk tarçın ve 7 - 8 tane karanfil eklemeniz hem insülin direncinizi dengeler hem de metabolizmayı hızlandırır.
Sizlerden son bir ricam daha olacak, yılda iki kez unlu mamul tüketimine 21 gün ara vermeniz. Unlu gıdalar ve kıvam arttırıcı maddeler vücuda alınan vitaminlerinde mide ve bağırsakta emilim yapmadığı için vücudunuz dirençsiz kalıp halsizlik ve yorgunluk problemlerini arttıracaktır. Hastalıklara karşı daha dirençli olmak için 21 gün sabretmeliyiz ve unlu mamul tüketmemeliyiz.
Sağlıklı ve huzurlu bayramlar ve günler dilerim.