Geniş bir yerli ve yabancı turist kitlesine sahip olan Mardin, ağırlıklı olarak Süryani kökenli ailelerin yaşadığı bir şehirdir. Her açıdan olduğu gibi yemekleri de kendisine özgüdür. Damakları çatlatan leziz mi leziz malzemelerinin birleştiği çeşitli yemekler, mevcuttur. Yöreye özgü şekilde hazırlanan ve pişirilen bu yemekler her tadanın damağında iz bırakmaktadır. Karakteristik özelliğe ve lezzete sahip olanlar ise aşağıda listelenmiştir.
Listede yer alan yemek ve tatlıların tadına bakmak için öncelikle bir uçak bileti temini gerekir. Uygun uçak bileti alındıktan sonra Mardin’ uçuş oldukça basittir. Direkt Mardin’e giden bir uçak bulunmadığında İstanbul Gaziantep uçak bileti alınarak da bölgeye geçiş yapılabilir. Dönüşte ise Mardin İstanbul uçak bileti alınarak dönüş yapılması mümkün olmaktadır.Harire
Harire Bölgenin en çok tüketilen ve tarihi öneme sahip olan pekmezlerinden birisidir. Mardin denildiği zaman akla ilk gelen ve en karakteristik özelliğe sahip olan yiyecekler arasında Harire yer almaktadır. Hem besleyici hem sağlıklı hem de enerji veren yapısıyla modern mutfaklarda da kullanılmaktadır. Kökeni ise Osmanlı arşivlerine kadar dayanmaktadır. Görüntüsüyle bir pudingi andıran Harire, pekmezin uzun saatler boyunca pişirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Pürüzsüz ve oldukça ipeksi bir kıvama sahiptir. “İpek gibi” anlamına gelen “hariri” sözcüğünden ismini almıştır.İncasiye
Meyvelerin et yemeklerinde yer alması çok eski mazilere dayanan bir yemek kültürüdür. Günümüzde bu kültür Mardin yöresinde de devam ettirilmektedir. Kadim lezzetlerden biri de İncasiyedir. Hem şifalı bir yemek olarak anılan hem de renginden ötürü kara erik yemeği olarak da bilinen eşsiz bir lezzettir. Aşina olmayanların dahi severek tüketeceği bir içeriğe sahiptir.Alluciye
Erik aşı ya da erik yahnisi olarak da bilinen Alluciye, genellikle Uzak Doğu ile ilişkilendirilse de Mardin yöresine aittir. Yuvarlak yeşil ekşi eriklerden yapılan bir lezzettir. Papaz eriği olarak da bilinen eriklerle birçok Mardin evinde bu yemek pişirilir. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla birçok duyuyu aynı anda harekete geçirir.Firkiye
Firkiye adıyla da dikkat çeken bu yemek Mardin mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alır. Mardin evlerinde sık sık yapılmakta olan bu yemek meyve ve etin buluştuğu çağlarda ilk olarak ortaya çıkmıştır. İlk kez tadanların dahi müdavimi olduğu Firkiye ilginç bir içeriğe ve lezzete sahiptir. Et çağla ve soğanla kavrulur, ardından limon suyu eklenir. Mardin seyahatlerinde mutlaka tadılması gereken bir lezzettir.Kibe
Mardin mutfağı hiçbir zaman kuzu etinden ayrı düşünülemez. Buna istinaden mutlaka tadılması gereken lezzetler içerisinde oğlak ya da kuzu işkembesinden yapılan Kibe yemeği de yer alır. İşkembe dolması olarak da bilinen bu yemek tam bir ustalık ister. Coğrafi işaretli tescilli yemeği olarak da bilinir. İşkembe sevemem diyenlerin dahi tadına bayıldığı bu enfes lezzet için görünüşe aldanılmaması gerektiği tavsiye edilebilir.Accin
Et pişmeden çiğ tüketmenin çeşitli alternatifleri mevcuttur. Ancak bu alternatif Mardin yöresinde çiğ köfte olarak ortaya çıkar. Etsiz versiyonu olduğu gibi Accin adında etli versiyonu da mevcuttur. Giderek daha da yaygınlaşan ve popülerlik kazanan bu eşsiz lezzet hem görsel açıdan hem de lezzet açısından mükemmelliği sunar.Kaburga Dolması
Mardin’in yöresel lezzetleri arasında olmazsa olmaz kaburga dolması yer alır. Özellikle de bir bayram sabahında Mardin’in sofralarında kaburga dolması yerini mutlaka alır. Kuzu kaburgasının üç tarafı dikilerek elde edilen bu yemeğin iç kısmı ise zenginleştirilmiş baharatlarla dolu bir pilavdır.Kiliçe
Mardin kurabiyesi, ikliçe ya da mevlid çöreği gibi farklı isimlerle de adlandırılmakta olan Kiliçe, tam bir Süryani pastasıdır. Hayat çöreği ya da paskalya pastası gibi isimlere de sahiptir. Geleneklerin yaşatılmasında önem veren Mardin halkı için kiliçe yapımı da oldukça önemlidir. Badem ve mahlep yoğun şekilde kullanılarak hazırlanan bu çörek cenaze törenlerinde de başköşede yerini alır. Ancak cenaze törenleri için özel olarak yapılanlarda daha az baharat, mahlep ve süt bulunur. Mardin’de neredeyse tüm sokaklarda, pastane ve fırınlarda satışı mevcuttur.İkbebet
Mardin yöresinin coğrafi işaretli ürünlerinden ve tescilli yemeklerinden biri olan İkbebet, herkesin çok iyi bildiği bir içli köfte versiyonudur. Tamamen yöreye özgü şekilde hazırlanan iç harcıyla ve pişirme tekniğiyle dikkat çeker. Kızgın yağda kızartılır ve yaklaşık olarak mandalina büyüklüğüne sahip olur.Kitel Raha
Kitel Raha da mutlaka Mardin’de tadılması gereken lezzetler arasında yer alır. Yapımı oldukça meşakkatli olsa da en lezzetli yemeklerinden biridir. Süryani içli köftesi olarak da adlandırılan Kitel Raha, ince bulgur ve etten yapılır. Dolma şeklinde hazırlanarak haşlama şekilde pişirilir. Süryani halkı bu yemeği armağan olarak dahi yapmaktadır. İçli köfteye oranla çok daha dolu bir iç harcına ve yoğun bir ete sahiptir. Yapımı çok fazla zahmet istediğinden bu alanda ustalaşmış eller tarafından müşterek şekilde hazırlanır. İlk defa tadanların dahi lezzetine doyamadığı, çeşitli pişirme yöntemleri denenerek pişirilen ve lezzetiyle damakları çatlatan harika bir köfte türüdür.
Listede yer alan yemek ve tatlıların tadına bakmak için öncelikle bir uçak bileti temini gerekir. Uygun uçak bileti alındıktan sonra Mardin’ uçuş oldukça basittir. Direkt Mardin’e giden bir uçak bulunmadığında İstanbul Gaziantep uçak bileti alınarak da bölgeye geçiş yapılabilir. Dönüşte ise Mardin İstanbul uçak bileti alınarak dönüş yapılması mümkün olmaktadır.Harire
Harire Bölgenin en çok tüketilen ve tarihi öneme sahip olan pekmezlerinden birisidir. Mardin denildiği zaman akla ilk gelen ve en karakteristik özelliğe sahip olan yiyecekler arasında Harire yer almaktadır. Hem besleyici hem sağlıklı hem de enerji veren yapısıyla modern mutfaklarda da kullanılmaktadır. Kökeni ise Osmanlı arşivlerine kadar dayanmaktadır. Görüntüsüyle bir pudingi andıran Harire, pekmezin uzun saatler boyunca pişirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Pürüzsüz ve oldukça ipeksi bir kıvama sahiptir. “İpek gibi” anlamına gelen “hariri” sözcüğünden ismini almıştır.İncasiye
Meyvelerin et yemeklerinde yer alması çok eski mazilere dayanan bir yemek kültürüdür. Günümüzde bu kültür Mardin yöresinde de devam ettirilmektedir. Kadim lezzetlerden biri de İncasiyedir. Hem şifalı bir yemek olarak anılan hem de renginden ötürü kara erik yemeği olarak da bilinen eşsiz bir lezzettir. Aşina olmayanların dahi severek tüketeceği bir içeriğe sahiptir.Alluciye
Erik aşı ya da erik yahnisi olarak da bilinen Alluciye, genellikle Uzak Doğu ile ilişkilendirilse de Mardin yöresine aittir. Yuvarlak yeşil ekşi eriklerden yapılan bir lezzettir. Papaz eriği olarak da bilinen eriklerle birçok Mardin evinde bu yemek pişirilir. Hem görüntüsüyle hem de tadıyla birçok duyuyu aynı anda harekete geçirir.Firkiye
Firkiye adıyla da dikkat çeken bu yemek Mardin mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alır. Mardin evlerinde sık sık yapılmakta olan bu yemek meyve ve etin buluştuğu çağlarda ilk olarak ortaya çıkmıştır. İlk kez tadanların dahi müdavimi olduğu Firkiye ilginç bir içeriğe ve lezzete sahiptir. Et çağla ve soğanla kavrulur, ardından limon suyu eklenir. Mardin seyahatlerinde mutlaka tadılması gereken bir lezzettir.Kibe
Mardin mutfağı hiçbir zaman kuzu etinden ayrı düşünülemez. Buna istinaden mutlaka tadılması gereken lezzetler içerisinde oğlak ya da kuzu işkembesinden yapılan Kibe yemeği de yer alır. İşkembe dolması olarak da bilinen bu yemek tam bir ustalık ister. Coğrafi işaretli tescilli yemeği olarak da bilinir. İşkembe sevemem diyenlerin dahi tadına bayıldığı bu enfes lezzet için görünüşe aldanılmaması gerektiği tavsiye edilebilir.Accin
Et pişmeden çiğ tüketmenin çeşitli alternatifleri mevcuttur. Ancak bu alternatif Mardin yöresinde çiğ köfte olarak ortaya çıkar. Etsiz versiyonu olduğu gibi Accin adında etli versiyonu da mevcuttur. Giderek daha da yaygınlaşan ve popülerlik kazanan bu eşsiz lezzet hem görsel açıdan hem de lezzet açısından mükemmelliği sunar.Kaburga Dolması
Mardin’in yöresel lezzetleri arasında olmazsa olmaz kaburga dolması yer alır. Özellikle de bir bayram sabahında Mardin’in sofralarında kaburga dolması yerini mutlaka alır. Kuzu kaburgasının üç tarafı dikilerek elde edilen bu yemeğin iç kısmı ise zenginleştirilmiş baharatlarla dolu bir pilavdır.Kiliçe
Mardin kurabiyesi, ikliçe ya da mevlid çöreği gibi farklı isimlerle de adlandırılmakta olan Kiliçe, tam bir Süryani pastasıdır. Hayat çöreği ya da paskalya pastası gibi isimlere de sahiptir. Geleneklerin yaşatılmasında önem veren Mardin halkı için kiliçe yapımı da oldukça önemlidir. Badem ve mahlep yoğun şekilde kullanılarak hazırlanan bu çörek cenaze törenlerinde de başköşede yerini alır. Ancak cenaze törenleri için özel olarak yapılanlarda daha az baharat, mahlep ve süt bulunur. Mardin’de neredeyse tüm sokaklarda, pastane ve fırınlarda satışı mevcuttur.İkbebet
Mardin yöresinin coğrafi işaretli ürünlerinden ve tescilli yemeklerinden biri olan İkbebet, herkesin çok iyi bildiği bir içli köfte versiyonudur. Tamamen yöreye özgü şekilde hazırlanan iç harcıyla ve pişirme tekniğiyle dikkat çeker. Kızgın yağda kızartılır ve yaklaşık olarak mandalina büyüklüğüne sahip olur.Kitel Raha
Kitel Raha da mutlaka Mardin’de tadılması gereken lezzetler arasında yer alır. Yapımı oldukça meşakkatli olsa da en lezzetli yemeklerinden biridir. Süryani içli köftesi olarak da adlandırılan Kitel Raha, ince bulgur ve etten yapılır. Dolma şeklinde hazırlanarak haşlama şekilde pişirilir. Süryani halkı bu yemeği armağan olarak dahi yapmaktadır. İçli köfteye oranla çok daha dolu bir iç harcına ve yoğun bir ete sahiptir. Yapımı çok fazla zahmet istediğinden bu alanda ustalaşmış eller tarafından müşterek şekilde hazırlanır. İlk defa tadanların dahi lezzetine doyamadığı, çeşitli pişirme yöntemleri denenerek pişirilen ve lezzetiyle damakları çatlatan harika bir köfte türüdür.