Yaz mevsiminin geride kalmasıyla birlikte iş dünyasında yeni bir tempo başlarken, tatil dönüşü yaşanan eylül ayı kariyer planlarının da masaya yatırıldığı kritik bir döneme dönüşüyor. İdenfit tarafından 16 farklı sektör üzerinden derlenen son veriler, yaz sonu ve sonbahar başlangıcında iş gücü piyasasında hareketliliğin arttığını gözler önüne seriyor. Şirketin daha önce paylaştığı “Kuşakların İş Gücüne Etkisi” raporuyla da desteklenen bulgulara göre, eylül ayı genç çalışanların iş değiştirmede en aktif olduğu zaman dilimi olarak öne çıkıyor.

Sektörel dinamikler ve izin takvimleri
Araştırma sonuçları, Türkiye'deki çalışanların yaz izinlerini ortak bir takvime göre değil, tamamen sektörel dinamiklere göre şekillendirdiğini gösteriyor. Temmuz ve ağustos aylarında yoğunlaşan tatillerde sektörler arası belirgin farklar dikkat çekiyor. 20 Temmuz haftasında eğitim sektöründeki izin yoğunluğu yüzde 27 olarak ölçülürken, 10 Ağustos haftasında bilişim ve teknoloji alanında bu oran yüzde 20,6 seviyesine çıktı. Aynı dönemde üretim ve sanayi sektöründe tatil yoğunluğu yüzde 14,3, tekstil ve hazır giyim sektöründe ise 17 Ağustos haftasında yüzde 13,5 olarak kayıtlara geçti. Eylül ayının gelmesiyle birlikte tüm bu sektörlerde izin oranlarının hızla normalleştiği gözlemlendi.Tatil süreleri ve kullanım oranları da sektörel bazda büyük farklılıklar gösteriyor. Eğitim sektöründe çalışan başına ortalama izin süresi 8,73 gün, toplam izin uzunluğu ise 21,8 gün olurken; tekstil ve hazır giyim çalışanlarının yüzde 56'sı yaz döneminde ortalama 2,5 gün izin kullandı. Buna karşılık güvenlik ve tesis hizmetleri sektöründe çalışanların yalnızca yüzde 8'i tatile çıkabildi ve kişi başı izin ortalaması 0,80 gün seviyesinde kaldı.Z kuşağının eylül hareketliliği
İdenfit verilerine göre, yaz tatili dönüşü ile genç çalışanların işten ayrılma oranları arasında güçlü bir paralellik bulunuyor. Z kuşağının aylık işten ayrılmalar içerisindeki payı ağustos ayında yüzde 51 iken, eylül ayında zirve yaparak yüzde 58 oranına yükseldi. Bu oran ekim ayında ise yeniden yüzde 50 seviyesine geriledi. Araştırmacılar, bu durumun tek başına nedensellik barındırmadığını, ancak izin dönüşü ile dönemsel kariyer sorgulamalarının eylül ayında kesiştiğini vurguladı.İzin planlamasının zamanlaması konusunda da çarpıcı detaylar paylaşıldı. Tatil başlangıcına iki gün veya daha az kala sisteme girilen son dakika talepleri, kamu ve STK sektöründe yüzde 60 ile zirvede yer aldı. Bu oran otomotivde yüzde 46, tekstil ve hazır giyimde yüzde 43, medya ve reklamda ise yüzde 41 olarak ölçüldü. Son dakika izin talepleri lojistikte yüzde 21, eğitimde ise yüzde 19 ile daha düşük oranlarda kaldı."Eylül ayı, çalışanların işlerine dönerken geride kalan dönemi ve önlerindeki hedefleri yeniden değerlendirdiği kritik bir eşiktir. İşe dönüş planlamasının çalışan deneyimi, hedef yönetimi ve kariyer beklentileriyle birlikte ele alınması şarttır." şeklinde konuşan İdenfit CEO’su Onur Bayındır, bu dönemin insan kaynakları yönetiminde stratejik bir fırsat sunduğunun altını çizdi.







