Ağrı Tedavisinde 'Hilterapi' (Yüksek Yoğunluklu Lazer)

TAKİP ET

Teknolojideki ilerlemelere paralel olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında da gelişmeler olmakta ve birçok yeni tedavi yöntemi hastaların hizmetine sunulmaktadır.

Ağrı tedavisinde yeni bir tedavi yöntemi olan 'Hilterapi' (Yüksek Yoğunluklu Lazer)'yi FİZİKON Tıp Merkezi Hekimlerinden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Mustafa Turgut Yıldızgören ile konuştuk;

Doç.Dr. Yıldızgören okuyucularımıza hilterapi yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Hilterapi olarak bilinen yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (high-intensity laser therapy) bu tedavilerden birisidir. 2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay almıştır. Dünya genelinde ve ülkemizde popülerliği giderek artmakta ve modern fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri tarafından güvenle kullanılmaktadır.

Lazer nedir ve hangi alanlarda kullanılır?

Lazer ışınları Einstein'ın kuantum kavramı ve foton üzerine çalışmaları sonrası geliştirilmiş yüksek enerjili ışındır ve “tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık” anlamına gelir. Günlük hayatta barkod okuyucuları, disk okuyucuları, CD çalar, yazıcılar, reklamcılık, holografi, vitrin düzenlemeleri gibi endüstri ve sanayi alanında kullanılmaktadır. Lazerin tıp alanında kullanımı ise son 40 yıla dayanmaktadır. Göz hastalıkları, diş hekimliği ve mikro cerrahide yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır ise kas-iskelet hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Hilterapinin diğer lazerlerden farkı nedir?

Hilterapi, soğuk lazerlerden daha güçlüdür, derin dokulara daha iyi nüfuz eder. Bu nedenle hücresel dokuların uyarılması kolaydır.

Hilterapinin etki mekanizması nedir?

Lazer ışını doku içine enerji yayarak girer ve inflamasyon tedavisinde, yırtılmış, hasar görmüş ve enfekte olmuş dokuların onarımında, iyileşme sürecini hızlandırmada ve ağrıların azaltılmasında kullanılır. Yüksek yoğunluklu lazer cilt üzerinden uygulanır ve cilt altı yağ doku, kas, tendon ve kemik dokuya kadar yani yaklaşık dokunun 8-10 cm derinine kadar ulaşabilir.

Hilterapi, cilt altındaki serbest sinir uçlarını uyararak hızlı başlangıçlı ağrı kesici (analjezik) etki gösterir. Ayrıca hücresel boyutta etki ederek hücrenin enerji santrali olan mitokondrilere oksijen taşınmasını sağlar, enerji üretimini artırır ve böylece yüksek oranda doku iyileşmesi ve onarımı sağlar. Tedavi edilecek bölgenin onarım, iyileşme sürecini kısaltarak ödem oluşumunu azaltır. Lazerin bu iyileştirici etkisine biyostimülasyon denir. Hilterapinin etkilerini antiinflamatuvar, antiödem ve analjezik etki olarak özetleyebiliriz.

Hilterapi (yüksek yoğunluklu lazer) hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Eklem kireçlenmelerine bağlı bel, boyun, sırt, omuz, diz ve kas ağrıları, yumuşak doku romatizmaları, kas yırtıkları, tetik noktalar, menisküs yırtığı ve dizin diğer bağ sorunları, tendon problemleri (tenisçi dirseği, omuz sıkışma sendromu, plantar fasiit, topuk dikeni, aşil tendiniti), donuk omuz, sinir sıkışmasına bağlı uyuşmalar, yanık iyileşmesi, bası yaraları, spor yaralanmaları, gecikmiş kırık kaynamasında iyileştirmeyi hızlandırmak için kullanılmaktadır.

Uygulaması nasıl olur?

Öncelikle tedavi edilecek alan temizlenir ve kalemle işaretlenir. Cihaz üzerinden hastaya uygun doz ayarlamaları yapılır. Tedavi bölgesine uygun lazer başlığı seçilir. Lazer ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için hasta ve hekim gözlük takar.

Tedavi ağrısız ve kısa sürelidir. Her seans 10 – 30 dk arası sürer. Seans sayısı hastanın ihtiyacına göre belirlenir. 10 seansa kadar tedavi uygulanabilir. Seanslar günaşırı olarak uygulanmaktadır. İlk seanstan itibaren ağrıda azalma görülür. Diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabileceği gibi, birçok tedavi denenmiş fakat yanıt alınamamış hastalarda da uygulanabilir. Tedavinin kısa sürmesi ve ağrısız olması hasta için pratik ve sıkıcı olmayan bir tedavi imkânı sağlar.

Hilterapinin yan etkileri ve sakıncalı durumlar nelerdir?

Doğru uygulandığında hiçbir yan etkisi yoktur. Akupunktur noktalarına uygulanırsa baş ağrısı ve bulantı görülebilir. Pigmentli deri, doğum lekeleri ve dövme üzerine uygulanırsa o bölgede yanma görülebilir. Gebelerde, kanser hastalarında, epilepsi hastalarında, kalp pili olanlarda uygulanması sakıncalıdır.

Sonuç olarak, Hilterapi kullanımı son yıllarda giderek artan tedavi sürecini ve iyileşmeyi hızlandıran bir tedavidir. Neredeyse tüm ağrılı durumların tedavisinde etkilidir. Ağrı kesici etkisinin yanında doku iyileşmesini de hızlandırır.

ağrı tedavi hilterapi lazer fizik tedavi fizikon doç.dr. mustafa turgut yıldızgören