AMD: "16 GB Belleği Uygun Fiyatla Sunuyoruz"

TAKİP ET

AMD, ekran kartlarında VRAM söz konusu olduğunda nesillerdir rakibine göre çok daha cömert davranıyor. Yonga üreticisi, modern ekran kartlarının yeni AAA oyunları rahat çalıştırabilmesi için en az 16 GB belleğe sahip olması gerektiğini de sürekli ...

AMD, ekran kartlarında VRAM söz konusu olduğunda nesillerdir rakibine göre çok daha cömert davranıyor. Yonga üreticisi, modern ekran kartlarının yeni AAA oyunları rahat çalıştırabilmesi için en az 16 GB belleğe sahip olması gerektiğini de sürekli dile getiriyor. AMD’de oyun pazarlamasından sorumlu kıdemli direktör Sasa Marinkovic, yeni paylaşımıyla birlikte GeForce kartları hedef aldı.

Marinkovic, NVIDIA’nın 1.199 dolara satılan GeForce RTX 4080 ile 16 GB bellek sunduğunu söylüyor. Rakibinin aksine AMD, 16 GB belleğe sahip ekran kartlarını 499 dolardan başlayan fiyatlarla satıyor. Şirket yetkilisinin kıyaslaması doğrudan bellek alt sistemi ve fiyatlandırmayla bağlantılı. Yani rasterizasyon ve ışın izleme performansı dikkate alınmamış. Bildiğiniz üzere her şey belleklerden ibaret değil.

Öte yandan fiyatlandırmada bazı tutarsızlıklar var gibi görünüyor. Örneğin, AMD yöneticisi Radeon RX 6800’ü 499 dolarlık bir fiyat etiketiyle gösterdi. Yani karşılaştırmada liste fiyatı kullanılmamış. Navi 21 tabanlı ekran kartı 2020’de 579 dolara piyasaya sürüldü ancak çeşitli indirimlerle birlikte 470 dolarlara kadar geriledi.

Her Radeon kartı 16 GB VRAM’e sahip değil. Ancak GPU üreticisi başlangıç noktası olarak Radeon RX 6800 serisini kullanıyor. Örneğin RX 6700 XT modeli 12 GB bellek taşıyor. Bunun yanında AMD’nin haklı olduğu konular da var. Radeon ekran kartları genellikle rakip GeForce RTX modellerine kıyasla daha düşük fiyatlarla daha yüksek bellek sunuyor.

RTX 4000 serisinde ise 1.000 doların üstüne çıkmadıkça 16 GB belleğe erişim sağlayamıyoruz. AMD’nin yeni Radeon RX 7900 XT ve RX 7900 XTX modeli, 1.000 doların altında bir fiyat etiketiyle 20 GB ve 24 GB bellek sunuyor.

Fiyat Amd Bellek Radeon Kartları