Çemen otu (Helba) çayının faydaları

TAKİP ET

Çemen otu, dünyada bilinen ismiyle helba) hem ot hem de tohum olarak tüketilebilen ve sağlığa faydaları ile bilinen yüzyıllardır bitkisel tedavi yöntemi olarak da kullanılan bir ot türüdür. Çemen otu çayının da insan vücudu için sayısız faydası olduğu belirtilmektedir.

Dünyada farklı çay çeşitlerinin sayısı basitçe ölçülemez. Herhangi bir ülkeye tatile gittiğimizde her birimiz lezzetli, bilinmeyen bir şeyi tatma şansını yakalarız.
Mısır, çok çeşitli meyvelerin yanı sıra bileşiminde çok sayıda eşsiz çay türü ile de ünlüdür. En popüler olanlardan biri de Mısırlı helba (çemen otu) çayı olarak kabul edilir. Çayın popülaritesi Mısır Firavunu'nun bu çayın ölümcül bir hastalığı tedavi edebildiğine dair efsanesinden dolayı ün kazanmıştır.

Sarı, Mısır'ın rengidir: kavurucu güneş, sonsuz kumlu çöller ve piramitleri temsil eder. Geleneksel Mısır çayı (Helba)'nın da sarı renkte olması şaşırtıcı değildir. Firavunların ülkesinde bu favori bir içecektir ancak Avrupa'da son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Peki bu kadar değerli olan çayın bizlere yararları nedir buna göz atalım;
Aslında çemen otu çayı hiç de çay gibi değil. Çay ile helba sadece isimle ilgili olacaktır çünkü içilecek çay, çalının yapraklarından değil, çemenin fasulyesinden hazırlanır. Bu kurak çöl ikliminde yetişen bir bitkidir. Olgun tohumları sararır ve fındığa benzer bir koku yayar.

İyileştirici özellikler hakkında

Helba'nın kimyasal bileşimi eser elementleri, A, B, PP, C ve D vitaminlerini, amino asitleri, uçucu yağları, enzimleri içerir. Çemen otu infüzyonunun bir ilaç gibi görülmesi hiç de şaşırtıcı değildir. Toksinler vücudu temizler, sindirim sisteminin çalışmasını normalleştirir; nefritteki ağrıyı hafifletir, antienflamatuar etkiye sahiptir. Diyabet tedavisinde de önemli bir rol oynayan çemenotu çayı, kan şekerini düşürür ayrıca soğuk algınlığına yardımcı olur, vücut sıcaklığını normalleştirir, balgamın atılmasını sağlar, akut solunum yolu enfeksiyonlarının tipik semptomlarını ortadan kaldırır. Bronşit ve astımlı hastalara da fayda sağlayan bu şifalı çay nefes almayı da kolaylaştırır. Kan basıncını normale döndüren bu mucizevi çay hipertansiyonda da endikedir.
Helba'nın bileşimindeki bileşenler kadın seks hormonlarıyla aynıdır, bu nedenle infüzyon infertilite ve hormonal bozuklukların tedavisinde kullanılır; erkekler için de önemli bir yardımcıdır. Mısır helba çayı ayrıca yorgunluğu giderir ve verimliliği artırır.
Olağandışı tatlar konusunda heyecanlıysanız, bu şifalı çayla kendinizi şımartın. Demleme tarifi çok basittir: gerekli miktarda çay tanesini iyice durulayın, soğuk su dökün. İki ila üç dakika kaynadıktan sonra düşük ısıda pişirin. Ardından hazırlanan içeceği ocaktan çıkarın ve kapağın altında birkaç dakika bekletin – içecek kullanıma hazırdır, afiyet olsun. İlk kez tadına bakanlar için küçük bir not; bu tat alışılageldik çay tadı kıvamında değil buna dikkat edin!

helba çemenotu çayı Mısır