Limon tuzundaki tehlike!

TAKİP ET

Doğal yolla elde edilmeyen (sitrik asit) yani limon tuzunun insan sağlığına zararları olduğu, limonun ise sitrik asitle hiçbir ilgisinin bulunmadığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Sitrik asit hakkında ne biliyoruz?
Genellikle çeşitli gıda ürünlerinin bileşiminde gıda katkı maddesi, E-330-333 skala kodu ve içeriğinde yer alan limon tuzu sadece bir asitlik düzenleyici değil, aynı zamanda bir koruyucudur.

Sitrik asit ilk kez laboratuvarda İsveçli eczacı Karl Scheele tarafından 1784 yılında olgunlaşmamış limonların suyundan kalsiyum kullanılarak elde edilmiş ve 1838 yılında kimyasal formülü C6H8O7 türetilmiştir. 19. yüzyılın sonunda küf mantarları kullanılarak sitrik asit elde etmek için enzimatik bir yöntem icat edilmiştir. Aslında, bugün dünyadaki endüstriyel üretimdeki tüm sitrik asit (2022 itibariyle kullanımı 1,5 milyon tondan fazla), aspergillus cinsi küf mantarının endüstriyel metotları kullanılarak biyosentez yoluyla elde edilmektedir. Ancak laboratuvarlarda ‘evcilleştirilmiş’ ve fermantasyondan sonra oluşan biyokütle yakılarak hammaddesi elde edilmiştir. Ancak bu mantar insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olabilir! Islak odaların duvarlarında çok tehlikeli siyah küfü oluşturur.

Sodyum sitrat (sodyum tuzu) belirgin ekşi bir tada sahiptir Esas olarak baharat, özel bir tat veren, kabartma tozu veya koruyucu olarak kullanılır. Sitrik asit, tribazik bir karboksilik asittir. "Koruyucu maddeler" kategorisine dahildir. Küçük beyaz kristallere benzeyen bu madde suda ve etil alkolde (kalorizatör) iyi çözünürlüğe sahiptir. Gıda sektöründe kullanılan sitrik asit, limon, mandalina, portakal, greyfurt gibi meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır fakat meyvelerden bu maddeyi üretmek, çok pahalı olduğu için, bakterilerin ve mayaların yardımı ile şekerden elde edilir ve genellikle ucuz olduğu için sanayiciler bunu tercih ederler. Gıda endüstrisinde ana katkı maddelerinden biri olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sitrik asit, asit seviyesini düzenlemek, tadı arttırmak için kullanılır; koruyucu olarak - gıda ürünlerinin raf ömrünü de uzatmaktadır. Birçok içeceğin bileşenidir ayrıca fırın ve şekerleme endüstrisinde kabartma tozu bileşeni olarak da kullanılmaktadır.

Zararları neler?

Doğal yolla elde edilmeyen sikrit asidin yani limon tuzunun insan sağlığına şu şekilde zararları bulunmaktadır;

Sitrik asit cilt ile temas ettiğinde tahriş edici etkisi vardır.

Sitrik asidin toz olanları solunduğunda, solunum sisteminde ve mukoza da tahrişe neden olur.

Hassas ciltler ile temas ettiğinde alerjiye neden olur.

Göz ile temas ettiğinde çok ciddi zararlar verir. Derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

E-330 Birçok ülkede yasak!

"Limon tuzu" denilen maddenin kimyadaki adı "sitrik asit"tir ve gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor. Fakat yurt dışında birçok ülkede yasaktır. Ancak batı ülkeleri, gıda üreticilerinin politik baskıları sebebiyle halen kullanmaktadırlar. Maksat gıda ürününün bozulmadan yıllarca saklanabilmesi. Mesela turşuların hepsinde vardır ki kullanım amacı yine turşunun yumuşamadan sert bir şekilde uzun süre kalabilmesi içindir. Turşu severler ise sanırlar ki adında limon geçtiği için turşunun içeriğinde de limon var! Oysa tehlikenin farkına varılmaması için daha sevecen olan limonlu bir ad konulmuştur kendisine! Onun için, bir gıda ürünü aldığınızda içindekiler kısmını okuyunuz ve E 330 ya da "sitrik asit" yazıyorsa yemeyiniz. Uzmanlar gıdalarda sürekli sitrik asit kullanımının gastrointestinal sistem yanıklarına yol açabileceğine vurgu yapmaktadır. Bu ağrı, öksürük ve kusmaya neden olabilir. Ayrıca sitrik asit tehlikelidir çünkü insan vücudunun mukoza zarlarına bulaştığında vücuda onarılamaz zararlar verebilir. Ayrıca sitrik asit diş minesine zarar verir ve çürük oluşumuna neden olur.

İnsan vücudu zaten sitrik asit içerdiğinden, alırken belirli bir doza uymak gerekir. Zehirlenme veya aşırı doz belirtileri: Mukoza zarlarının ve dokuların kimyasal yanıklarından kaynaklanan mide, yemek borusu, akciğerler ve ciltte akut ağrı. Kullanım kontrendikasyonları Madde gastrit, akut veya kronik pankreatit, inflamatuar bağırsak hastalığından muzdarip kişilerde çok dikkatli kullanılmalıdır.

Onun yardımıyla örneğin bir ütüyü, bir su ısıtıcısını temizleyebilir veya gümüş takılara parlaklık kazandırabilirsiniz.

Kendinizi sitrik asitle zehirlemek ister misiniz? Peki, sizin ve ailenizin bu denli sağlığınıza zararları olan bu maddeyi kullanmaya devam edecek misiniz?

Doğal limon suyu kullanın!

limon tuzu sitrik asit