Keçiboynuzu meyvesi bazı yörelerde harnup adıyla bilinmektedir. Keçiboynuzunun orta kısmında sert bir tohum çıkar ve bu tohumlar meyvenin çekirdeği gibidir. Keçiboynuzu özü ise bu meyvenin sıvı ve konsantre haline getirilmiş şeklidir. Süte nazaran yüzde 300 daha fazla kalsiyum içerdiği için özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimi için çok faydalıdır.
Ve andız özüne gelecek olursak, andız özü de birçok hastalığa iyi gelir. Akciğer enfeksiyonundan balgama, soğuk algınlığından, nezleye kadar birçok faydası vardır. Andız bir çam cinsidir. Akdeniz iklimi olan özellikle Toros dağları etrafında yer alan bir ağaçtır. Andız meyveleri ekim ayında olgunlaşır yaklaşık fındık büyüklüğü kadar büyürler. Tam bir şifa kaynağıdır. Andız meyvesi esansiyel yağ asitleri sayesinde antioksidan özelliğine sahiptir. Ağızda oluşan yaralara iyi gelir, ateş düşürücü özelliği vardır. Balgam söktürür ve bronşite iyi gelir, dalağı koruyucu özelliği vardır, kalbi ve damarları korur. Alerji, kaşıntı, sedef, egzama hastalığına çok etkilidir. Saç dökülme sorununa iyi gelir, toksin atımına yardımcı olur, bağırsaklar için oldukça iyidir ve idrar yollarına iyi gelir.
Hurma özü; hurma gibi çeşitli hastalıklara faydalıdır. Hurma özü hurmanın sahip olduğu tüm özellikleri içermesinin yanı sıra sıvı halde bulunması daha çok yoğun besin türü olmasına yardımcı olur. Şeker hastaları içinde rahatlıkla tüketilebilinir. Çay ve kahve gibi içecekleri aşırı tüketen kişiler içeceklerine atacakları beyaz şeker yerine hurma özünden birkaç damla damlatarak hem istedikleri şeker tadına hem de hurma özünün sağladığı besin değerinden yararlanmış olacaklar. Hurma özü kansızlığa çok iyi gelir, vücuttaki demir eksikliğini, vücuttaki halsizlik ve yorgunluğu giderir. Sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığa iyi gelir, kolondaki mukoza zarını kansere neden olan kimyasallardan korur. Zengin A vitamini sayesinde akciğer kanseri ve ağız boşluğu kanseri gibi kanser türlerine koruma sağlar. B vitamini karoten, lutein ve zeaksantin açısından zengindir. Kalp hızını ve kan basıncını düzenler, beyin sağlığını korur ve bunlar gibi birçok faydaları da vardır.
Son olarak Karadut özünden bahsedeceğim; meyveler arasında içinde en fazla kromozoma sahip olan meyvemizdir. Karadutta E, K ve C vitaminleri bulunur. Yüksek antioksidan özelliği olan bu meyve ayrıca sodyum, tiamin, potasyum ve niasin içerir. Magnezyum, demir, çinko, selenyum ve karoten açısından oldukça zengindir. Birçok meyvenin aksine zeaksantin ve lutein içermediği için diyet yapanlar için de idealdir. Yaraların iyileşmesine özellikle ağız yaralarına çok iyi gelir, saç sağlığına faydalıdır, diş ve kemik sağlığını korur, hemoroite iyi gelir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu özler tam bir şifa kaynağıdır ve bu özlerden herkesin evinde olmasını tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın.