Merhaba sevgili okurlar,
Sağlığımızın değerini daha iyi anladığımız bu pandemi döneminde bizler için önemli olan ve ülkemizde de oldukça değerlenen ejder meyvesinden ve sağlığa yaralarından bahsedeceğim.
Kaktüs ailesinden gelen bu egzotik meyve, lezzet olarak tatlı ve ekşi türleri olan beyaz veya kırmızı renkli iç kısmı ile sıfır kalorili sağlığa yararlı bir meyvedir. Pek çok sıcak iklimde, en çok ise Meksika, Çin ve Endonezya gibi ülkelerde yetişen meyvenin dünyanın çeşitli bölgelerine göre de tatlarının, renklerinin, şekil ve büyüklüklerinin değiştiği bilinmektedir. Egzotik meyvenin geleneksel tıp alanında, zayıflamada, cilt bakımından bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok alanda doğanın bizlere sunduğu önemli bir meyve olduğu araştırmalarla desteklenmektedir. Tropikal ejder meyvesinin çiğ olarak tüketilmesinin daha yararlı olduğu ancak meyvenin bal ya da çeşitli meyvelerle karıştırılarak içecek haline getirilip tüketilebileceğine değinilmektedir.
Sizlere ejder meyvesinin her alandaki sağlığımız için yararlarına değinmek istiyorum;
Cilt bakımı: Bu egzotik meyvenin antioksidan içermesi ile cildin gençleşmesine ve cilt bakımına oldukça yararlı olduğu bilinmektedir. Meyvedeki çeşitli birçok vitamini içermesi ve antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirmekte, cildin parlak bir görünüme sahip olmasına neden olmaktadır. Meyvenin yüzdeki çeşitli leke ve sivilce oluşumlarını engellediği bilinmektedir. Hücre yenilenmesinde oldukça yararlı olan bir meyve olduğu söylenebilir.
Bağışıklık sistemi: Dünyaca ünlenen bu meyvenin besin değerinin de oldukça yüksek, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu, sindirim sitemini dengede tuttuğu, kolesterolü düşürdüğü ve çeşitli güçlü antioksidanlar içerdiği, bu sayede kalp hastalıklarını azaltmada, kan basıncı dengelemede, bağırsağımızdaki iyi bakterileri korumada, kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcı olduğu araştırılmalarla desteklenmektedir. Pitaya olarak da adlandırılan bu meyvenin demir içermesi ile demir eksikliği gibi hastalıklarda ve yüksek magnezyum bulundurması ile de kemik oluşumu ve kemik hastalıkları için yararlı olacağı araştırma bulguları arasındadır.
Zayıflamada: Ejder meyvesinin yüksek lif kaynağı olması ile de tip 2 diyabetin önlenmesine ve sağlıklı bir kiloda bulunmaya yardımcı olduğu, diyet lifi kaynağı özelliğiyle kan basıncını ve kiloyu dengede tutmaya yardımcı olduğu da bildirilmektedir. Ayrıca tatlı ve ekşi çeşitlerine göre tatlı ihtiyacınızı karşılamakta da oldukça yararlıdır.
Sağlıklı bir hayat geçirmenizi diler, tüm okurlarımın Kurban Bayramını tebrik ederim.