Sözlük anlamıyla yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan anlamına gelen kurban, dinimizin gereği olan ihya ettiğimiz bu yıl ki kurban bayramı vesileyle tüm Müslüman aleminin bayramını kutlarım.
Bu ay ki dergi yazımda etlerde kullanabileceğimiz baharat çeşitlerimizden bahsetmek istedim. et yemeklerinde kullanılacak baharatlar mide hazmını ve sindirimi kolaylaştırarak bu rahatsızlıkların ortadan kalkmasına vesile olacaktır.
Köri; Hindistan kökenli olan köri 13 baharatın karışımından elde edilmektedir. Daha çok tavuk etinde kullanıldığı bilinen köri kuzu eti ve koyun etinde de lezzet katmak için kullanılır.
Köfte baharatı; karabiber, kırmızı biber, karanfil, kekik, defne yaprağı gibi baharatların karışımından elde edilir.
Yeni bahar; iştah açıcı, gaz söktürücü özelliğiyle bilinen yenibahar köfte harcında da kullanılmaktadır.
Mercanköşk; kokusu kekiğe benzese de kekikten daha hafif olan mercanköşk kuzu ve koyun etinin kokusunu hafifletmede etkilidir. Soslarda da kullanılan baharat lezzeti artırmaktadır.
Kimyon; özellikle hazmı kolaylaştıran kimyon, et yemeklerinde tercih edilen bir baharattır ve özellikle sucuk yapımında kullanılır.
Karabiber, kırmızı biber, toz biber gibi baharatlardan bahsetmedim çünkü bunlar hepimizin bildiği, her mutfakta kullanılan baharatlardır. Kurban bayramının vazgeçilmezi de pastırmadır. Çoğu insan kurban etinden pastırmayı evinde yapmak ister ve pastırmanın korunmasını, etin bir miktar pişmesini ve çok lezzetli olmasını sağlayan dış harcı çemen yapılmaktadır. Çemen yapımı için kullanılacak baharatlar şunlardır, çemen tozu, toz biber (acı veya tatlı), kimyon, sarımsak tozu, hardal tozu, karabiber ve kayatuzu.
Kurban bayramının vazgeçilmezi tabi ki sucuk; sucuğun yapımında da bazı baharatlar kullanılmaktadır, pastırma çemeninde kullanılan malzemeler bunda da kullanılır fakat gramı farklıdır. Damak zevkine göre çemen yerine yenibahar da kullanılabilmektedir. 1 çay kaşığı kadar zerdeçal tozu kullanılabilir. Dışı için, bağırsağa ihtiyaç duyulur. Özellikle evde sucuk yapmak isteyenlere tavsiyem kurutmak için güneş tercih edilmemeli, gölgede kurutma yapılmalıdır.
Herkese hayırlı bayramlar.