Merhabalar sevgili okurlarım, bu ay ki yazımızda sizlere kapari mucizesini anlatacağım;
Doğal ortamda yetişen çalı tipinde bir bitki olan kapari, ülkemizde kıyı bölgeleri ile orta ve Güneydoğu Anadolu'nun ılıman iklimli yerlerinde yetişebiliyor. Mayıs sonuna doğru tomurcuklanan kapari bitkisinin tomurcuğu toplanarak ihraç ediliyor. Kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı olan bir bitki. Türkiye'de pek bilinmemesine rağmen, yurtdışında çok bilinen ve tercih edilen bir garnitür. Salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılır. Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği kapari, halk arasında gebre otu olarak da biliniyor.
Her 100 gram kapari, 5 gram karbonhidrat, 0.4 gram şeker, 3 gram diyet lifi, 0.9 gram yağ, 2 gram protein, 4 mg C vitamini, 138 IU A vitamini, 24.6 mg K vitamini, 0.88 mg E vitamini, 0.652 mg niyasin içerir, 0.139 mg riboflavin (B2 vitamini), 1.7 mg demir, 2960 mg sodyum, 40 mg potasyum ve 96 KJ enerjileri içermektedir.
1. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır
Kapariler, rutin ve kuersetin de dahil olmak üzere insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten flavonoid bileşikleri bakımından zengindir. Her iki bileşik de güçlü birer antioksidan kaynağıdır. Antioksidanların kansere ve cilde bağlı hastalıklara neden olabilen serbest radikalleri önlediği bilinmektedir. Rutin kanın düzgün dolaşımına yardımcı olur. Ayrıca gerilmiş kan damarlarının tedavisi sürecinde de çok yardımcı olabilir.
2. Mineral deposudur
Kapari demir, kalsiyum, bakır ve yüksek seviyede sodyum gibi mineraller içermektedir. Kalsiyum, güçlü kemik ve diş yapısının oluşmasına yardımcı olur. Bakır, katalizör görevi gören enzimleri üretmek için bazı proteinlerle birleşir. Bu enzimler ise bazı vücut fonksiyonlarının işlevlerini tam manası ile yerine getirmesine yardımcı olmak gibi kritik bir öneme sahiptir. Demir, kaslarımızın oksijen depolaması ve bu oksijeni kullanmasına yardımcı olur. Demir minerali, vücudumuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan birçok enzimin bir parçasıdır.
3. Kapari vitamin açısından da zengindir
Bu lezzetli bitkiler A vitamini, K vitamini, niasin (B3 vitamini) ve riboflavin (B2 vitamini) gibi vücut için önemli olan vitamin depolarıdır. A vitamini görme yeteneğimizi geliştirir ve karanlıkta görmemize yardımcı olur. Ayrıca bazı kanser risklerini de azaltabilir. Bu temel vitamin, vücudumuzun enfeksiyonlar ile savaşmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemimizi korur. K vitamini kemik sağlığında hayati bir öneme sahiptir. Kanın pıhtılaşma riskini azaltır. Niasin, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklara karşı bünyemizi korur. Ayrıca bilişsel işlevleri, sinir ve sindirim sistemini de destekler. B2 vitamini olarak da adlandırılan Riboflavin, vücudun aldığımız gıdaları bizi harekete geçiren yakıt haline dönüştürmesine yardımcı oluyor. Ayrıca adrenal fonksiyonu desteklediği bilinmektedir. Böylece sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
4. Kapari günlük lif ihtiyacınız için birebirdir
Kapari güçlü bir lif kaynağıdır. Fiber birçok insanın şikâyette bulunduğu kabızlık sorununu azaltır. Bir yemek kaşığı kapari, tavsiye edilen günlük minimum lif alımının yaklaşık yüzde 3’üne denk gelen 0,3 gram lif içerir.
5. Kötü enzimlerin etkisini azaltır
Günlük beslenme planında yağlı gıdalar ve kırmızı et bulunan insanlar, özellikle et ve yağlı yiyeceklerde bulunan bazı yan ürünleri yok ettiği için kapari yemelidir. Bu yan ürünlerin çoğu zaman kansere ve kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklara sebep olduğu uzmanlar tarafından iddia edilmektedir.
Kapari Nerelerde Kullanılır?
Romatizma tedavisi: Kapari, antik Yunanistan’da romatizmal ağrıların tedavisi için kullanılmıştır.
Midedeki Ağrısı ve Şişkinlik: Kapari, mide ağrısı ve şişkinliği rahatlatır. Ayrıca, bu baharatlı tomurcuklar iştahı arttırmak için de tüketilmektedir.
Diyabeti Baskılayıcı: Kapari, diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve kan şekerini kontrol altında tutan kimyasallar içerir. Her ikisi de kan şekeri düşürme eğiliminde olduğundan diyabet ilacı kullanıyorsanız, yüksek miktarda kapari tüketmekten kaçının.
Tıkanıklık Giderici: Kaparinin göğüs bölgesinde veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan kan toplanması, sıkışma ve tıkanıklıkları önlediği bilinmektedir. Ayrıca kapari tüketmek balgamı azaltır.
Kuru Cilt Rölyefi: Kuru ciltler için harika bir nemlendirici olabilir. Vücudunuzu kapari ile nemlendirmek için doğrudan cildinizi yüzeyine sürebilirsiniz.
Cilt Bakımına Yardımcı Olur: Kapari aynı zamanda cilt kızarıklığı, tahriş ve sivilce gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanıldığı için cilt bakım ürünlerinin birçoğunun içeriğinde kapari kullanılır. Buna ek olarak kapari, antioksidan özellikleri nedeniyle yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Saçların Sağlıklı Uzamasını Sağlar: Kapari, B vitamini ve demir bakımından zengin olduğu için saç bakım ürünlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Her iki mineralin de saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını desteklediği bilinmektedir. B vitamini vücudumuzdaki kan dolaşımına da yardımcı olur. Böylece genel saç sağlığını korur, çünkü kan dolaşımı sağlıklı ve parlak saçlar için birincil koşuldur. Demir ise saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.
Tüm okuyucularıma iyi yıllar diliyorum, sağlıcakla kalın.