Sevgili okurlarım size bu hafta yüce doğamızın harikalarından bize bahşedilen koruk ekşisinin faylarından bahsetmek istiyorum;
Koruk suyu nedir?
Bilindiği üzere olgunlaşmamış üzümlere koruk denir. Koruk suyu yaz aylarının vazgeçilmez gıdalarından birisidir. Ege sofralarında sıkça karşımıza çıkan koruk, lezzeti ve faydaları ile dikkat çekiyor. Geleneksel lezzeti ve doğal mayalı özelliği ile yüzyıllardır tüketiliyor. Koruk suyu ekşiyi sevenler için harika bir içecektir.
Yapımı da kolaydır ve evlerde oldukça kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir tarifi vardır. 3 kilo kadar koruğu iyice temizleyin ve sirkeli suda bir süre bekletin, ardından temiz suyla iyice durulayın. Temiz korukların suyunu çıkarmak için en uygun yöntem ise katı meyve sıkacağı kullanmak. Korukları katı meyve sıkacağında sıkın, çıkan posayı da yeniden sıkın.
Koruk suyunun sofralarımıza eşlik etmesinin güzelliği kadar sağlığımıza faydaları da saymakla bitmiyor. Başlıca en önde gelen faydaları şu şekildedir;
· Sindirimi rahatlatır hazımsızlığa iyi gelir.
· Bağırsakları çalıştırıp tembellikten kurtarır.
· Kabızlık sorununa çözüm olur.
· Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirir.
· Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği vardır.
· İştah açıcı etkisi vardır.
· Ciltteki kızarıklıklara iyi gelir. Kurdeşen ve egzema hastalığında sıklıkla başvurulan doğal bir yöntemdir.
· Göz ağrılarını dindirme özelliğini de sahiptir.
· Yağ yakıcı özelliği vardır.
Bilgilerimizin siz değerli okurlarımıza faydası olması dileğiyle sağlıcakla kalın.