'Ölümden başka her derde deva' demiş, Peygamber Efendimiz. Bunun üzerine söylenecek hiçbir söz yok ama çörekotuyla alakalı, bazı bilgi eksikliklerimizi tamamlayalım;
Tıbbi özelliği olan çörekotu yıllardır bazı rahatsızlıklar için kullanılmaktadır fakat hangi rahatsızlığımız için hangi çörekotunu nasıl kullanacağımız hakkındaki bilgi eksiklerimiz bazı tartışmalara sebep olmaktadır.
Çörekotu çeşitleri; yabani çörekotu, fırıldak çörekotu, Şam çörekotu, İspanya çörekotu, sarı çörekotu, adi çörekotu gibi çeşitleri olan bitkinin kullanım şekilleri ve içerisindeki vitamin ve mineraller de değişiktir. Ayrıca kavrularak kullanılan çörekotunun hiçbir özelliği kalmamaktadır. Bu nedenle alırken kavrulup kavrulmadığını sormamız gerekmektedir yada anlama şekli şöyledir; bir tutam çörekotunu ağzımıza aldığımızda acılık yok, güzel hoş bir kokusu var ise bu kavrulmuş çörekotudur. Bu çörekotunun faydası yok denecek kadar azdır. Türkiye'de yetişen çörekotunun yağ oranı çok düşüktür sadece içerisinde yüzde 18 yağ bulunmaktadır. Bu yüzden birçok firma daha çok yağ üretebilmek adına Çin'de üretilen çörekotu getirtilerek yağı çıkarılmaktadır. Bu da yerli çörekotu adına biraz üzüntü verici bir konudur. Çörekotu yağı sabit bir yağdır, bu nedenle de soğuk pres olarak ısıl işlem görmeden üretilmelidir. Çörekotu yağı bilindiğinin aksine koyu renk olmamalı! açık parlak renk, akıcı, hoş kokulu olmalıdır ve kesinlikle altında tortu ince filtrelerden geçirilip paketlenmelidir. Altı da çok yoğun tortulu olduğu zaman iyi filtrelenmediğinde karaciğeri yormaktadır.
Çörekotu kullanım alanlarını söylemek gerekirse; şeker hastalığı için, tozu veya yağının her sabah bir tatlı kaşığı aç karna kullanılmasını öneriyoruz, tabi ki tek başına çörekotundan medet ummamak gerekir. Doktorun önerisi olan ilaçlar ve diyetle beraber uygulanabilir. Özellikle bayanlarda regl dönemlerinde olan şiddetli ağrılarda ağızda çiğnemek yöntemiyle kullanılabilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek adına balla karıştırılarak macun şeklinde kullanılabilir. Dişeti ve diş problemlerinde sirkeyle tohumu kaynatıp ağızda gargara yapma yöntemiyle kullanılabilmektedir. Sinüzit rahatsızlığında özellikle bu mevsimde çok yaşanıyor, yağı buruna damlatılarak sinüsleri boşaltmaya yardımcı olmaktadır. Bebeklerde oluşan gaz problemi için hem içirilebilir hem de masaj yapılabilmektedir. Çörekotu tohumu yakıldığında çıkan koku böceksavar özelliği taşımaktadır. Asit oranı olan çörekotu tohumu yağı bazı kişilerde mide tedavisinde kullanılırken bazı kişilerde ağrıyı artırabilmektedir. Kilo almada ve vermede kullanılan çörekotu kullanım şekli, kilo vermek için aç karnına, kilo almak için de tok karnına tüketilmektedir. Bazı araştırmalarda meme kanseri ve prostat kanserinde kötü hücreleri yavaşlattığı görülmüştür.
Tabi ki şunu unutmamak gerekir ki şifayı Allah verir, böyle ürünlerde şifa niyetiyle tüketildiğinde yardımcı olur.
Herkese sağlıklı günler dilerim.