Şekerotu ve tarçın aynı bitki türünden gelmektedir, lakin familyaları, şekilleri ve özellikleri ile farklılıklar gözetmektedir.
Tarçın bizler için saleplerde, tatlılarda bir ek takviye veya tatlandırıcı olarak tüketilmektedir. Tarçın defnegiller familyasından olup çoğunlukla ağacın kabuk tarafı kullanılmaktadır. Kokulu olan tarçın ağacının büyük bir geçmişi vardır. Antik Çin tıbbında bulunan ve tarçına sahip olan bireyler için bir zenginlik göstergesidir. Tarçın içeriğindeki pek çok özelliği ile önemlidir.
Kabuğundan elde edilen kısmı ile oldukça yoğun hoş kokusu ve keskin, tatlı tadı ile tüketilmektedir.
Baharat şeklinde tüketiminde ise tatlılarda ve çeşitli meyvelerde diyet için önemli olarak görülmektedir. Tarçının yağı ya da tozu; kan dolaşımında, tip 2 diyabette, insülin direncini arttırdığı bilinmekte ve kalp hastalıklarında da tüketilebilmektedir. Daha pek çok alanda araştırmalara konu olan tarçın yağı dudak büyütmede, ağızdaki kötü kokuları gidermekte olduğu söylenmektedir. Tarçının toz halinin kullanımında prebiyotik olması özelliği ile vücudun hazmını güçlendirmekte, bağırsak sağlığını korumakta önemli yeri olduğu bilinmektedir.
Stevia bitkisi çiçeğinin içeriğindeki özütü sayesinde ürettiği madde olan steviosid ile şeker ihtiyacımızı karşılamaktadır. Doğal olması ve sıfır kalorisi olması ile dikkat çeken ve en çok Japonya’da tüketilen bir bitkidir. Bu bitkinin sıfır kalorisi olması ile ve normalde kullanılan işlenmiş ve sofra şekerlerinden iki yüz kat daha tatlı olması ile önemlidir. Bu doğrultuda şekerotu bitkisi kilo vermede diyet listelerinde yer almakta ve tüketilmektedir.
Doğal beslenmeye ve kilo almamaya dikkat edenler için önemi bilinen bitkinin çay, kahve veya tatlıda kullanımı önerilmektedir. Ayrıca şekerotunun kan şekeri düzeyini düşürdüğü ve insülin arttırıcı olduğu bilinmektedir. Şekerotu’nun diyabet ve kolestrol düzeylerini dengelediği üzerine yapılan çalışmalar da mevcuttur. Diğer her türlü ürün gibi şeker otu bitkisinin doğal olanı piyasada işleme maruz kalmamasına dikkat ederek merdiven altı yerlerden alınmamasına dikkat etmeliyiz. Zira şeker otunun işlenmiş olanı sağlık getirmeyeceği gibi şekerotunun aşırı tüketimi ile de erkelerde kısırlık yapacağı üzerine çalışmalarda mevcuttur.
Sağlıcakla kalın.