İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nin 2026-2027 eğitim-öğretim yılı açılış töreni, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Törene
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'ın yanı sıra İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Esenyurt Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özyurt, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Savunma Sanayisinde Stratejik Üstünlük
Yeni akademik yılın ilk dersini veren Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, teknolojinin ülkelerin stratejik ve diplomatik gücünü belirleyen en temel unsur haline geldiğini vurguladı. Mantar, "Teknoloji, caydırıcılığı ve sahadaki etkisi bakımından ülkelerin stratejik ve diplomatik üstünlüğünü doğrudan etkiler hale gelmiştir. Teknoloji önemlidir, ekonomi önemlidir ama bunun yanında vicdan da önemlidir" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin lazer silahı geliştiren sayılı ülkeler arasında bulunduğunu belirten Mantar, savunma sanayisindeki kapasitenin sürekli artırılması gerektiğine işaret etti.
Türkiyenin İhracat Verileri Paylaşıldı
Konuşmasında küresel silahlanma eğilimlerine de değinen Prof. Dr. Mantar, Stockholm Dünya Barış Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine atıfta bulunarak son 5 yılda küresel silahlanma hacminde yüzde 9,2'lik artış yaşandığını kaydetti. Avrupa'daki savunma sanayisi ithalatının yüzde 210 arttığını aktaran Mantar, aynı dönemde Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatının yüzde 122 oranında yükseldiğini vurguladı. Milli Teknoloji Hamlesi'nin sadece teknolojik bir atılım olmadığını, temel bir devlet politikası olduğunu belirtti.