Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sisteminde kapsamlı bir yeniliğe gidildi. Yüksek hacimli iadelerin daha planlı, hızlı ve kesintisiz yönetilmesi amacıyla bireysel toplu iade uygulaması resmen başlatıldı.
Yüksek Miktardaki Ambalajlar İçin Yeni İade Kanalı
Yeni düzenlemeyle birlikte, elinde yüksek miktarda DOA logolu içecek ambalajı biriktiren vatandaşlar, iade işlemlerini doğrudan Sayma ve Doğrulama Merkezleri üzerinden gerçekleştirebilecek.
Geri kazanım süreçlerini daha verimli hale getirmeyi hedefleyen bu yeni kanalda uygulanacak kurallar ise şu şekilde belirlendi:
Toplu İade Teşvik Bedeli: Sayma ve Doğrulama Hatları üzerinden yapılacak bireysel toplu iadelerde, DOA logolu ambalaj başına 0,50 TL teşvik ödemesi yapılacak.
Mevcut İade Noktaları Değişmedi: Depozito İade Makineleri (DİM) ve Manuel İade Noktalarındaki mevcut sistem aynen korunuyor.
Makinelerden İade Devam Ediyor: Vatandaşlar, günlük 200 adede kadar ambalajı, ambalaj başına 1 TL teşvik bedeliyle Depozito İade Makinelerine teslim etmeye devam edebilecek.
Vatandaşlar, kendilerine en yakın Sayma ve Doğrulama Hattı lokasyonlarına DOA Mobil Uygulaması ve DOA Çağrı Merkezi üzerinden kolayca ulaşabilecek.
Nurullah Öztürk: "İade Altyapımızı Güçlendiriyoruz"
Ulusal entegrasyon sürecinde artan iade talebine yanıt vermek için altyapıyı sürekli güncellediklerini belirten Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ulusal entegrasyon sürecinde vatandaşlarımızın gösterdiği yoğun ilgi doğrultusunda iade altyapımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Sayma ve Doğrulama Merkezlerini bireysel toplu iadeler için devreye alarak vatandaşlarımıza yeni bir iade kanalı sunarken, yüksek hacimli iadelerin daha etkin ve verimli şekilde yönetilmesini de sağlıyoruz. Sahadan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda sistemimizi geliştirmeyi ve iade altyapımızı ülke genelinde güçlendirmeyi sürdüreceğiz."





